Laadpalen zijn handig, want met deze handige apparaten kun je een elektrische auto opladen. Of andere elektrische voertuigen, zoals een e-scooter. Steeds meer huishoudens kiezen voor een laadpaal op het eigen terrein en dat is ook logisch. Je bent niet meer afhankelijk van openbare laadplekken die bezet kunnen zijn en het kan ook goedkoper zijn. Als je er een voor thuis nodig hebt, is het wel goed om op een aantal dingen te letten. Maar welke dingen zijn dat? In deze blog vertellen we meer over.

Laadpalen met beveiliging

Een laadpaal op je eigen terrein brengt een hoop voordelen met zich mee, maar er zijn ook nadelen. Een groot nadeel is dat je bijvoorbeeld je buren onrechtmatig gebruik kunnen maken van de laadpaal en dan draai je dus ook op voor de kosten. Je kan ze eventueel afschermen, maar je kunt ook voor een kiezen die je bijvoorbeeld met een pasje of een app kunt ontgrendelen. Met een app kun je ook gebruikers toewijzen, zodat bijvoorbeeld alleen de mensen binnen het huishouden er gebruik van kunnen maken. 

Een- of driefasige aansluiting

De meeste laadpalen hebben een driefasige aansluiting nodig, terwijl de meeste woningen nog zijn uitgerust met een eenfasige aansluiting. In die situatie zou je dus de aansluiting moeten laten aanpassen. Je moet hiervoor contact opnemen met de netbeheerder die dus ook kosten hiervoor in rekening brengt. Voor het aanleggen van een driefasige aansluiting en de aanpassingen in de meterkast, vraagt de netbeheerder gemiddeld € 300,-. De prijs kan oplopen tot € 450,-. Houd er ook rekening mee dat er gigantische wachtlijsten zijn en dat de aanpassing wel enkele weken tot maanden kan duren.

Slimme laadpalen bieden voordelen

Laadpalen zijn niet altijd slim en als je de jouwe met een app wilt kunnen bedienen, heb je wel een slimme variant nodig. Met de app kun je tijdschema’s instellen, je verbruik monitoren en je kan hem vergrendelen en ontgrendelen. Je kunt ook meerdere gebruikers toevoegen als je bijvoorbeeld samen met je partner of kinderen gebruik wilt maken van de laadpaal.

Koop de juiste kabels en stekkers

Laadpalen en wallboxen zijn in verschillende vormen, maten, prijsklassen en met verschillende functies verkrijgbaar, maar er is meer. Je moet namelijk ook nog de juiste kabels en stekkers kopen, zodat je ook jouw elektrische voertuig of voertuigen via de paal kunt opladen. Let goed op de stekkers die je koopt en zorg ervoor dat je ook de juiste lengte aan kabels bestelt. Kies ook iets langere kabels als de afstand tussen de geparkeerde auto en de laadpaal meet, want je hebt meer aan te veel dan te weinig kabel. Welke stekker je nodig hebt, is afhankelijk van het merk van de auto. Als je niet zeker weet welke stekker je nodig hebt, kun je altijd de specialist om advies vragen. Ook de dealer waar je de auto hebt gekocht kan je meer informatie geven over welke accessoires en toebehoren je nodig hebt voor het opladen van je EV.

Categorieën: Nieuws