Wanneer het buiten koud begint te worden, wordt het rubber van jouw zomerbanden eigenlijk te hard. Dit zorgt ervoor dat je je grip zal verliezen wanneer je op de weg rijdt. Hoe kun je dit voorkomen? Je kunt deze gevaarlijke situatie heel gemakkelijke voorkomen. Het is namelijk verstandig om in de winter je zomerbanden te verwisselen voor de welbekende goedkope winterbanden. Winterbanden zijn namelijk gemaakt van speciaal rubber. Dit rubber is speciaal omdat dit rubber zich kan aanpassen aan koudere temperaturen. Daarnaast heeft dit rubber ook een ander profiel. Met als gevolg dat je tijdens de koude winterdagen goede grip op de weg houdt.

Minder kans op ongelukken met winterbanden

Op het moment dat je je zomerbanden verwisselt voor je winterbanden zul je gegarandeerd minder kans op ongelukken hebben. Dit komt simpelweg doordat zomerbanden niet goed tegen de koude temperaturen en sneeuw kunnen. Het is daarom zeker aan te raden om winterbanden aan te schaffen in het najaar. Winterbanden hebben naast de eerder genoemde betere grip ook een kortere remweg wanneer de temperatuur daalt onder de zeven graden. Een kortere remweg betekent dat je dus sneller stil staat tijdens het remmen dan wanneer je geen winterbanden zou hebben. Dit kan cruciaal zijn op de snelweg bijvoorbeeld.

Geen verplichting in Nederland maar wel in omringende landen

Wist je trouwens dat winterbanden verplicht zijn in verschillende landen in Europa? Zo is het bijvoorbeeld verplicht om winterbanden te hebben in Duitsland en Luxemburg. Op het moment dat je dat niet doet zul je naar alle waarschijnlijkheid een boete krijgen. Om dit te voorkomen is het dus verstandig om van tevoren winterbanden aan te schaffen. Daarnaast is het sowieso verstandig om winterbanden aan te schaffen wanneer je van plan bent met de auto door andere landen heen te rijden. In sommige landen valt er namelijk meer sneeuw of is het altijd kouder dan hier in Nederland. Dat betekent dat de banden hier nóg belangrijker zijn.

Groot assortiment aan winterbanden

Wanneer je je zomerbanden wilt inwisselen voor winterbanden is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk belangrijk dat je van tevoren wel een goed idee hebt over welke winterbanden voor jou het meest geschikt zijn. Zo kan het profiel bijvoorbeeld verschillen tussen bepaalde winterbanden en bepaalde merken. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen naar wat voor jou het verstandigst en het handigst is. Heb je geen idee welke winterbanden je überhaupt zou moeten kopen? Zorg er dan voor dat je op tijd professionele hulp zoekt zoals bij medewerkers van een autogarage. Zij hebben er namelijk alle verstand van. Er zitten dus verschillende voordelen aan het aanschaffen van winterbanden voor je eigen veiligheid en die van je bijrijders.

 

Categorieën: Auto