In het verkeer zijn er erg veel camera’s in gebruik. Van alle camera’s die er in Nederland op straat hangen is verreweg het grootste deel in bezit van particulieren, bedrijven en burgers, maar van het deel dat dat niet is, is het grootste deel in gebruik in het verkeer.

Hierbij denk je natuurlijk al snel aan snelheidscamera’s. Flitspalen en dergelijke, de grote vijand van de BMW bestuurder, van de straatpiraat en de illegale racer. Dit soort camera’s gebruiken simpele natuurkunde en snelle tech om zo op een heel kort moment de snelheid van een auto te meten. Een andere optie is een trajectmeting, waarbij een auto over een langer stuk wordt gemeten op snelheid, wat vaak op snelwegen wordt ingezet. Nieuw zijn de camera’s die kunnen zien of iemand zijn mobiel aan het gebruiken is achter het stuur. Deze zijn nog niet overal te vinden, maar er zijn al wel degelijk boetes mee uitgedeeld. 

Een ander voorbeeld van een camera in het verkeer is de achteruitrijcamera set waarbij er met een camera achter het voertuig wordt gekeken. De beelden worden naar een scherm bij de bestuurder gestuurd en zo kan de bestuurder zien wat er achter zijn voertuig gebeurt. Een achteruitrijcamera caddy kan dan ook goed van pas komen bij auto’s die erg groot zijn, of vrachtwagens bijvoorbeeld kunnen camera’s gebruiken om hun dode hoek te verkleinen, wat daar vaak voor problemen zorgt.

Nog een manier om camera’s in het verkeer toe te passen is de dashcam. Dit is een camera die op het dashboard wordt geplaatst, om zo de weg voor de auto op te nemen. In het geval van een ongeluk kan dit handig zijn om de beelden terug te kijken om te zien wat er nou gebeurde. De politie gebruikt dit ook vaak voor bewijsmateriaal op de weg.

Categorieën: Auto