Op dit moment zijn kentekenplaten een van de weinige aspecten van een auto die sinds de uitvinding van de auto praktisch hetzelfde zijn gebleven. Bijna alle andere onderdelen zijn geavanceerder geworden, wat heeft geresulteerd in voertuigen die zuiniger zijn, betere prestaties leveren en milieuvriendelijker zijn, en het lijkt erop dat het nu tijd is dat de platen een grote make-over ondergaan. Terwijl voorstanders van elektronische kentekenplaten beweren dat het digitaliseren van kentekenplaten veel voordelen heeft, zijn er enkele redelijke zorgen over de negatieve effecten die dit zou kunnen hebben, vooral op de privacy van mensen.

De belangrijkste reden waarom sommige staten overwegen om gedigitaliseerde lp’s uit te geven, is om het voertuigregistratieproces eenvoudiger, efficiënter en handiger te maken. Het zou DMV’s van de staat in staat stellen kentekenaanvragen veel sneller te verwerken, en sommigen zeggen dat het overheidsinstanties zou helpen veel geld te besparen. Sommige wetgevers in Californië hebben bijvoorbeeld gezegd dat de staat DMV ongeveer $ 20 miljoen per jaar zou kunnen besparen, omdat het geen verlengingsstickers en papieren registratiekaarten naar chauffeurs hoeft te sturen. Er is echter geen informatie over hoeveel het zou kosten om miljoenen digitale platen te produceren.

Naast het moderniseren van het registratieproces, kunnen elektronische kentekenplaten wetshandhavingsinstanties helpen autodieven en andere criminelen op te sporen, wat betekent dat ze kunnen helpen straten veiliger te maken. RDW’s kunnen deze platen ook gebruiken om er berichten op weer te geven met betrekking tot een verlopen rijbewijs of registratie.

Wat de nadelen betreft, is het grootste probleem dat autoriteiten elektronische kentekenplaten zouden kunnen gebruiken om de privacy van mensen te schenden. De overheid zou ze gemakkelijk kunnen gebruiken om uw locatie op elk willekeurig moment te volgen en die informatie voor onbepaalde tijd te verzamelen en op te slaan. Dat is de reden waarom privacygroepen onvermurwbaar zijn dat er een soort wetgevende macht moet worden gecreëerd, die regelt hoe staten de gegevens kunnen gebruiken die via gedigitaliseerde platen zijn verzameld, en wie toegang heeft tot die informatie.

Niemand kan met zekerheid zeggen wanneer en of digitale LP’s werkelijkheid zullen worden, maar voor nu zijn er een aantal programma’s die ons een idee kunnen geven van hoe kentekenplaten er in de toekomst uit kunnen zien. In Californië is er een driejarig programma om digitale kentekenplaten op 160.000 voertuigen te installeren, en de productiekosten worden gedekt door het bedrijf dat de platen produceert, genaamd Smart Plate. Soortgelijke proefprogramma’s zijn onlangs ook gelanceerd in New Jersey en South Carolina.

Hoewel privacykwesties een reëel probleem zijn dat moet worden opgelost zodat elektronische kentekenplaten door het grote publiek kunnen worden geaccepteerd, bieden ze wel een aantal zeer goede voordelen, dus het is een idee dat de moeite waard is om na te streven en ze zullen waarschijnlijk van kracht worden in de nabije toekomst.

Lees verder op: kentekenplaathouders.nl

Categorieën: Auto